Förbjunda hundraser i Danmark

Läste en artikel på aftonbladet om olika hundraser som är förbjudna i Danmark, se artikeln och listan på de förbjudna raserna HÄR. Självklart tycker jag att det är sjukt att de inför förbud överhuvudtaget men vissa av raserna som blivt förbjudna på bostadsrättsförening i Fredrikshavn förvånar mig verkligen. Dessa raser som förvånade mig var Bedlingtonterrier, Engelsk Bulldog, Staffordshire Bullterrier, Komondor och Shar Pei.

Det här är en Bedlingtonterrier, den blir ca 41 cm i mankhöjd, ser den farlig ut?



Här har vi en Engelsk Bulldog, mankhöjd 50-70 cm. De avlades och användes till tjurhetsing förr i tiden. Tjurhetsning förbjöds i lag 1835 och rasen har sedan dess enbart varit sällskapshund.



Det här är en Staffordshire Bullterrier, mankhöjd 36-41 cm. Rasen kommer ursprungligen från England. De var populära i områden som var oerhört tättbefolkade och barnrika och i sådana miljöer var det förstås
ett krav att hundarna var absolut pålitliga och då inte minst mot barn. Inte för inte kallas de “The Nanny Dog” hemma i England. Varje ansats till aggressivitet mot människor ledde till att hundarna togs bort helt enkelt. Farliga hundar?



Det här kanske ser ut som vad som brukar sitta längst ner på en skurmopp men det är faktiskt en Komondor, 65-70 cm mankhöjd. Det här är en herdehundsras, alltså en vallhund. Ruskigt farlig hund, eller?



Och slutligen dom här rynkiga varelserna, Shar Pei, 44-51 cm i mankhöjd. Det här är en väldigt gammal ras med sina rötter i Kina där den förr i tiden användes till mycket olika saker bland annat vakt, jakt och kamp. Under 1940-talet när kommunismen tog över Kina höll rasen på att dö ut. Det ansågs då vara en lyx att ha husdjur, hund och katt skatt blev väldigt hög och all avel av hundar förbjöds. Mao Tze Tung hyste en speciell avsky till rasen Shar Pei, detta medförde att tusentals av dem blev ihjälslagna och många av dem hamnade på middagsbordet. Idag är de sällskapshundar. Förmodligen också väldigt farliga?

 


 

Jag förstår inte hur dessa raser kan anses som farliga eller störande på något sätt? Som sagt så tycker jag att det är puckat med rasförbud överhuvudtaget men att förbjuda just de här raserna ovan är ju bara fånigt. Det är inte hundarna som är problemet det är dom som håller i kopplet. Istället för att förbjuda en massa raser så tycker jag att man ska införa typ att man ska ta hundcertifikat för att få skaffa hund. Typ en kurs som kostar pengar och sen får man typ ett "körkort" som man visar upp vid köp av hund. Det vore en betdyligt konstruktivare lösning på problemet. Och sen tycker jag att media svartmålar vissa raser. Har en Amstaff bitit någon så står det på löpsedlarna. Men har ni någonsin läst i tidningen att en Tax eller en Chihuahua har bitit någon? Vad konstigt, för Tax och Chihuahua hamnar nämligen i topp på listan över raser som bitit eller försökt bita en främling, framför exempelvis Pitbull. Rottweiler hamnar inte ens på topp tio i den nya Brittiska studien. Johan Beck-Friis på Svenska veterinärförbundet backar upp detta. Det är vanligare än man tror att s.k "familjehundar" och mindre raser bits och är allmänt aggressiva. Och jag tror att felet många gör är att dom skaffar en hundras som dom tror är genomsnäll för att det är en s.k "familjehund" och tror sen att hundarna kan behandlas lite hur som helst och att de inte behöver en fast hand och sen helt plötsligt så biter de eller blir allmänt aggressiva.

Man kan förvandla vilken hund som helst till en ilsken "kamphund" oavsett ras eller storlek. Det folk behöver få lära sig är att en hund är alltid en hund oavsett ras eller storlek, alla hundar behöver en fast hand och en ordentlig uppfostran. Och slutligen vill jag säga att man inte ska dömma hunden efter håren!




Kommentarer
Sofia&Isabella

Det är helt sjukt att man förbjuder hundraser! Kan förstå hur dom tänker men ändå... :P

2011-08-06 @ 01:50:28
URL: http://tviillingarna.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback